Kosár

a Vetera-DDW-25® története

A Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítmény a világ első csökkentett deutériumtartalmú víz hatóanyagú gyógyszere, amely daganatos kisállatok kiegészítő kezelésére szolgál.

A Vetera-DDW-25 történetének főbb mérföldkövei:
 

1994

A csökkentett deutériumtartalmú hatóanyag dokumentációja benyújtásra került az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézethez.

 

1996

A Földművelésügyi Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztálya 18.543/1996. sz. határozatában engedélyezte a csökkentett deutériumtartalmú víz kipróbálását a székesfehérvári Alpha-Vet Kft. Állatklinikájának daganatos kutya és macska beteganyagán.


1999

A HYD Kutató-Fejlesztő Kft. 1999 májusában benyújtotta a szakhatósághoz a Vetera-DDW-25 A.U.V. törzskönyvi dokumentációját. Az Állatgyógyászati Oltóanyag-, Gyógyszer- és Takarmány-ellenőrző Intézet szakvéleményében a készítmény törzskönyvezését és forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolta. 

A Mezőgazdasági és Földművelésügyi Minisztérium Állategészségügyi Főosztálya az Egészségügyi Minisztériummal egyetértésben vényköteles daganatellenes állatgyógyszerként törzskönyvezte a Vetera-DDW-25-öt, 13/99. törzskönyvi számon.

A HYD Kft. licence alapján megindult a Vetera-DDW-25 gyártása a Reanal Finomvegyszergyár Rt. készítményüzemében, és megkezdődött a készítmény értékesítése a legnagyobb állatgyógyszer-forgalmazó nagykereskedőkön keresztül és az állatpatikákban.

2002

A HYD Kutató-Fejlesztő Kft. kipróbálási kérelmet nyújtott be a Vetera-DDW-25 A.U.V. új gyógyszerformáinak kipróbálására.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési Főosztálya engedélyezte a Vetera-DDW-25 injekció és infúzió A.U.V. kipróbálását.

2008

A Vetera-DDW-25 A.U.V. állatgyógyászati készítmény gyártója a HYD Kft. licensze alapján a Pharmamagist Gyógyszeripari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

2011

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága a Vetera-DDW-25 készítményt gyógyhatású állatgyógyászati készítménynek minősítette, és 084/1/2011 MgSzH ÁTI nyilvántartási számon vette nyilvántartásba.

A készítmény daganatos kisállatok kiegészítő kezelésére szolgál, vény nélkül is hozzáférhető.

2015

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága megújította, és határozatlan ideig meghosszabbította a Vetera-DDW-25 forgalomba-hozatali engedélyét, a készítmény szabadon forgalmazható.

A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata, a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., saját forrásból, valamint Európai Uniós támogatással gyógyszeripari beruházást valósított meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhetett meg a csökkentett deutériumtartalmú víz hatóanyag üzemi méretű, gyógyszer minőségű gyártása, a GMP (Good Manufacturing Practice) előírásoknak megfelelően.

A DDW-t mint aktív hatóanyagot regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében is.

2017

A Vetera-DDW-25 állatgyógyászati készítmény gyártója a HYD Kft. licensze alapján a United Pharma Kft.

2019

A Vetera-DDW-25 állatgyógyászati készítmény gyártója a HYD Kft. licensze alapján a United Pharma Kft. jogutódja, a Primavet Produkt Kft.
 

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesüljön aktuális akcióinkról, híreinkről!