Kosár

Gyakori kérdések

 • Mi a deutérium?
  A deutérium, más néven nehézhidrogén, a hidrogén természetben előforduló változata. Míg a hidrogén atommagja egy protont tartalmaz, addig a deutérium atommagjában a proton mellett egy neutron is található. A jelentős (kétszeres) tömegeltérés miatt a hidrogén és a deutérium fizikai és kémiai viselkedésében jelentős eltérések mutatkoznak.
 • Mennyi deutériumot tartalmaznak az élő szervezetek?
  Az élő szervezetek deutériumtartalmát elsődlegesen az óceánok vizének, illetve a lehulló csapadéknak a deutériumtartalma határozza meg. A csapadék deutériumtartalma az Egyenlítőtől az Északi-, illetve Déli-sark felé, az óceánoktól a szárazföld belseje felé haladva, valamint a tengerszint feletti magassággal arányosan csökken. Éghajlati övünkön a felszíni vizek deutériumtartalma minimális ingadozással 140-145 ppm. Az emberi test legnagyobbrészt vízből áll, aránya az életkor előrehaladtával csökken. Figyelembe véve, hogy testünknek körülbelül 60%-a víz, és hogy a vízen kívül egyéb szerves vegyületek is tartalmaznak deutériumot, az emberi szervezet deutériumkoncentrációja 12-14 mmol/l, ez többszörösen meghaladja más, élettanilag fontos elem – mint például a kalcium, kálium, magnézium – normálértékét.
 • Hogyan határozható meg a deutériumtartalom?
  A Vetera-DDW-25 a természetes értéknél lényegesen kevesebb, 25 ppm deutériumot tartalmaz. A víz deutériumtartalmának jellemzésére a „ppm” egység használatos (parts per million), mely azt mutatja meg, hogy egymillió hidrogénatomból (H) hány tekinthető deutériumnak (D), illetve egymillió vízmolekula (H2O) közül hány a nehézvíz-molekula (D2O). A deutériumtartalmat tömegspektrometriás és lézeres méréstechnikával lehet ellenőrizni.
 • Milyen eljárással csökkenthető a víz deutériumtartalma?
  A csökkentett deutériumtartalmú víz előállítása energiaigényes technológiával történik, a normál (H2O) és a nehézvíz (D2O) eltérő fizikai-kémiai tulajdonságain alapul. A csökkentett deutériumtartalmú víz előállításakor azt használjuk ki, hogy a mindössze 1,5 °C forráspontkülönbség következtében a gőzfázisban csökken a magasabb forráspontú nehézvíz koncentrációja. Többször megismételve az elpárologtatást, amely desztillációs tornyokon történik, a víz deutériumtartalma tetszőleges mértékben csökkenthető.
 • Kedvezőtlenül változik-e a Vetera-DDW-25 összetétele, ha az állat sokáig nem fogyasztja el a kiöntött mennyiséget?
  Kitöltés után 4-5 órával a készítmény összetétele előnytelenül változhat, ezért felhasználása ennyi idő elmúltával már nem javasolt. A palackot minden használat után gondosan vissza kell zárni.
 • Fogyaszthat-e az állat normál ivóvizet is a kezelés alatt?
  Az adagolási útmutatóban megjelölt napi dózison túl a kisállat fogyaszthat normál deutériumtartalmú vizet is.
 • Kell-e számítani mellékhatásra?
  A Vetera-DDW-25® csökkentett deutériumtartalmú gyógyhatású állatgyógyászati készítménynek igazoltan nincs káros, toxikus mellékhatása. Az 1999-ben történt törzskönyvezés óta egyetlen mellékhatásra, nemkívánatos eseményre, a hatékonyság hiányára vonatkozó bejelentés nem érkezett a hatósághoz. A Vetera-DDW-25-öt az állatok szívesen fogyasztják, a kezelést jól tolerálják.  Az alkalmazás során bágyadtság, aluszékonyság jelentkezhet, mely általában 2-3 héten belül csökken, illetve megszűnik. Több napig tartó étvágytalanság esetén, amennyiben lázas állapot nem kíséri, az itatott dózist 3-4 napig javasolt a felére csökkenteni.
 • Milyen elven működik a Vetera-DDW-25?
  A legújabb kutatások eredményei szerint a deutériumcsökkentés mint természetes biokémiai folyamat, része a sejtek normál működésének. Egészséges sejtekben ez a funkció megfelelően működik, míg a daganatos sejtekben a folyamat sérül, nem biztosítja az egészséges sejtekre jellemző deutériumcsökkenést. Az eljárásnak ez a természetes rendszer a célpontja, az ivóvíz deutériumkoncentrációjának csökkentésével a szervezet deutériumtartalma akkor is alacsonyabb szinten tartható, ha a természetes sejtélettani funkció nem működik megfelelően.
 • Hol vásárolható meg a Vetera-DDW-25?
  A Vetera-DDW-25 csökkentett deutériumtartalmú állatgyógyászati készítmény megvásárolható budapesti mintaboltunkban (1118 Budapest, Villányi út 97.), megrendelhető webáruházunkból, valamint beszerezhető állatgyógyászati termékeket forgalmazó kereskedőkön keresztül.
 • Milyen hatásterületeken vizsgálták a deutériummegvonás hatásait?
  Az elmúlt évtizedekben elért tudományos eredmények igazolták a deutérium kitüntetett szerepét a sejtosztódás, a sejtanyagcsere szabályozásában. A deutériummegvonás alkalmazásával gátolható a daganatsejtek osztódása, befolyásolhatók a daganatos sejtekre jellemző anyagcsereutak. A legújabb tudományos eredmények és klinikai tapasztalatok szerint a deutériummegvonás alkalmazása a metabolikus betegségek, így a cukorbetegség gyógyításában is ígéretes, új lehetőséget nyit meg. Klinikai vizsgálatban a deutériummegvonás 30%-kal emelte a HDL (a „jó” koleszterin) értékét. Független külföldi kutatások megerősítették a csökkentett deutériumtartalmú víz vérzsírokra gyakorolt kedvező hatását, újabb eredmények szerint a deutériumtartalom csökkenésével a depresszióra való hajlam is kedvezően befolyásolható. Állatkísérletekben a csökkentett deutériumtartalmú víz pozitív hatását mutatták ki a hosszú távú memóriára, szintén publikálták a deutériummegvonás öregedésgátló hatását. Mindezeken a hatásterületeken túl a deutériummegvonás további pozitív élettani hatásait igazolták sportegészségügyi vizsgálatokban is.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesüljön aktuális akcióinkról, híreinkről!