Kosár

A fejlesztő cégről

A HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft. 1993-ben alakult, hogy a szabadalmaztatott deutériummegvonásra épülő, deutériumdeplécióval kapcsolatos kutatásokat irányítsa, gyógyszer- és fogyasztói termékeket fejlesszen, elsődlegesen a daganatos betegségek gyógyítására és megelőzésére. Az eljárás nemzetközi szabadalmakkal védett.
 

A természetben megtalálható deutérium (D, nehézhidrogén) élettani szerepét a világon elsőként dr. Somlyai Gábor biológus kezdte vizsgálni az Országos Onkológiai Intézetben, a ’90-es évek elején. Első eredményeit 1993-ban publikálta a deutériummegvonás daganatellenes hatásáról. A HYD az elmúlt évek során számos tudományos konferencián és szaklapban mutatta be kutatási eredményeit, melyeket az elmúlt évtizedben külföldi kutatók is megerősítettek, és újabbakkal gyarapítottak.

A HYD Kft. 1995-ben jelent meg első csökkentett deutériumtartalmú élelmiszertermékével, 1999-ben került törzskönyvezésre a Vetera-DDW-25 daganatellenes állatgyógyászati készítménye, a világ első csökkentett deutériumtartalmú víz hatóanyagú gyógyszereként.

Az elmúlt években a HYD Kft. szabadalmakkal védett deutériumdepléciós eljárásának nemzetközi szakmai ismertsége és elismertsége jelentősen nőtt. A deutérium élettani szerepének kutatása több külföldi országban is megindult, vezető egyetemek, akadémiai intézetek, és onkológiai centrumok kapcsolódtak be a vizsgálatokba.

A HYD Kft.-t 2002-ben a 9. leggyorsabban fejlődő cégként díjazták a közép-kelet-európai régióban a Deloitte & Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég által meghirdetett versenyben; Európa, a Közel-Kelet és Afrika vonatkozásában a 40. helyezést érte el.

A HYD szabadalmai díjat nyertek a Genius ’96 és a Genius I. Inventors’ Olympic Games 1998. szabadalmi kiállításon.

2012-ben a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 400 millió forinttal szállt be a kutatásokba, ebben az évben alapították meg a HYD Pharma Zrt.-t is. A HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital befektetése révén, valamint Európai Uniós támogatással 2014-ben egyedülálló gyógyszeripari beruházást valósított meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon kezdődhetett meg a csökkentett deutériumtartalmú víz hatóanyag üzemi méretű, gyógyszer minőségű gyártása, a GMP (Good Manufacturing Practice) előírásoknak megfelelően. A DDW-t mint hatóanyagot regisztrálták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) rendszerében is.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesüljön aktuális akcióinkról, híreinkről!